20-21 березня у м. Радомишль відбувся тренінг-семінар на тему: «Сонячна енергія на службі зеленої садиби»

20-21 березня у м. Радомишль відбувся тренінг-семінар на тему: «Сонячна енергія на службі зеленої садиби». Семінар було проведено в Радомишлському ліцей. Серед  учасників: школярі старших класів, вчителі, запрошені гості.  

Проведення даного заходу відбулося в рамках проекту ПМГ ГЕФ «Сонячна енергія на службі зеленої садиби», який реалізовується Радомишльською районною громадською організацією «Екоклуб «Зелена Житомирщина». Метою даного проекту є демонстрація та практичне використання можливостей сонячної енергії для сушки плодово-овочевої та ягідної продукції, з відмовою від спалення органічного палива та використання електричної енергії на ці цілі, як шлях до вирішення проблеми зміни клімату на локальному рівні та складова «зеленого туризму».

Учасники семінару прослухали доповіді на наступні теми:

  • Проект Програми малих грантів Глобального екологічного фонду «Сонячна енергія на службі зеленої садиби»;
  • Сонячна енергія в побуті;
  • Зелений туризм з користю для довкілля.
  • Програма малих грантів Глобального екологічного фонду в Україні
  • Використання сушеної продукції для приготування різноманітних страв

Крім того, захід включав ряд конкурсів та майстер-класів. Під час семінару було продемонстровано можливості сонячної сушки, виготовленої в рамках Проекту. Завдяки проекту школярі та педагоги Радомишльського ліцею набули можливість власноруч проводити сушку плодово-овочевої продукції та використовувати сушені фрукти та овочі з користю для довкілля та власного здоров’я. Приклад використання сонячної сушки та розповсюдження набутого досвіду використання сонячної енергії для сушки фруктів, трав, овочів, ягід стане внеском Радомишльської громади у запобігання глобальної проблеми зміни клімату. Ця проблема є особливо актуальною для даного регіону, оскільки самовільні вирубки, а відтак і спалення дров в печах – призводять до зміни клімату. Під час проекту громада також навчиться власноруч проводити моніторинг ефективності сонячної сушки, а саме визначення  кількості СО2, надходження якої в атмосферу вдалося уникнути через неспалення дров.

Сподіваємося, що такі заходи сприяють підвищенню екологічної свідомості населення, допомагають здобути нові навички та знання із екологічно дружніх видів діяльності, а також надихають на нові ідеї та здобутки.