24 січня 2014 року в гімназії «Апогей» презентовано екологічну гру «Зелений менеджер»

 

24 січня 2014 року учні 9-го класу гімназії «Апогей» (м.Київ) мали можливість випробувати екологічну гру «Зелений менеджер». Екогра «Зелений менеджер» розроблена завдяки проекту Програми малих грантів Глобального екологічного фонду (ПМГ ГЕФ) «Створення Дитячого екологічного центру як внесок у вирішення глобальних екологічних проблем та освітив інтересах сталого розвитку».

Команда Проекту висловлює щиру подяку Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління  Міністерства екології та природних ресурсів України за надану науково-методичну  підтримку, допомогу та підбір найкращих інтерактивних методів навчання для сталого розвитку школярів, які вдалося використати  для стратегії, тактики та під час підготовки матеріалів гри.

Окремо хочемо подякувати керівництву, вчителями та учням  гімназії «Апогей» за можливість у апробації екогри, високий професіоналізм, душевну теплоту та щирість у справі вирішення глобальних екологічних проблем, зокрема обладнаний «зелений клас», розроблені «зелені уроки», інформаційно-просвітницькі матеріали, «живий куточок», «кімнату казок» та інші елементи та приклади екологічної освіти в дії, які ми мали можливість побачити під час відвідання гімназії.

Під час екологічної гри школярі мали змогу відчути себе справжніми  керівниками своїх країн, навчилися приймати рішення, які забезпечують сталий розвиток (зокрема знайшли баланс між забезпечення щоденних потреб та охороною довкілля задля майбутніх поколінь). Крім того, координатор Проекту Олена Козак створила ряд ситуацій наближених до реальних, зокрема школярі мали нагоду побудувати захисні протипаводкові споруди та навіть подолати наслідки руйнівної повені, як одного з негативних явищ глобальної проблематики зміни клімату, «віртуально» взяли участь в Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та одноголосно проголувати «Так –  зменшенню викидів вуглекислого газу», надавали субсидії країнам-партнерам для підтримки сталого міжнародного розвитку.

 «Зелений менеджер» - настільна екологічна гра як для дітей, так і дорослих. Дана гра може також бути корисною школярам та педагогам для отримання нових екологічних навичок та вмінь у дотриманні балансу між обмеженими природними ресурсами та забезпеченням життєво необхідних потреб населення (вода, продовольство, енергія, гроші) з користю для довкілля. Крім того, «Зелений менеджер» дає розуміння основних причин змін клімату та шляхи їх вирішення; забезпечує досвід командної роботи; знайомить із принципами роботи міжнародних договорів та організацій. Гра є також своєрідним посібником з впровадження Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та вчить розуміти і впроваджувати у життя принципи сталого розвитку на рівні громади, країни, планети.

Нагадаємо, що перша апробації даної екогри відбулася на Всеукраїнському дитячому екологічному форумі «Діти за довкілля: Майбутнє обираємо ми!», який відбувся 9-10 жовтня 2013 року на базі Сарненської гімназії Рівненської області. Після даної апробації гра була допрацьована та видана. Отже, на базі гімназії «Апогей» відбулася друга спроба гри, в той час як вона є першою  можливістю пограти після її офіційного видання та доопрацювання.

В подальшому серед учнів гімназії планується проведення серії екоігор та обов’язково фінал серед переможців. Також заплановано проведення екологічної гри «Зелений менеджер» в школах пілотної ініціативи «Зелений клас», яка  стартувала в минулому році в Україні за підтримки Міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова, а також інших школах Житомирщини, які беруть участь в проекті ПМГ ГЕФ«Створення Дитячого екологічного центру як внесок у вирішення глобальних екологічних проблем та освіти в інтересах сталого розвитку».

Розповсюджений друкований варіант гри в подальшому допоможе самостійно організовувати цілі турніри серед своїх учнів, а також поширювати позитивний досвід серед інших шкіл-партнерів. Планується також розробка комп’ютерної версії екологічної гри «Зелений менеджер» для навчання екологічним навичкам всіх бажаючих.