Молодіжний рух «Компостування у громадах – молодь діє!»

Молодіжний рух «Компостування у громадах – молодь діє!» започаткований проектом інноваційної програми ПМГ ГЕФ «Молодь та зміна клімату», що полягає у підтримці молоді як однієї з уразливих груп у контексті  довкілля та сталого розвитку. Головною метою програми є розширення можливостей молоді, усунення бар'єрів з якими стикається молодь для реалізації своїх ідей, пов'язаних з браком обізнаності, навичок та фінансування.

Започаткування молодіжного руху – одне із пріорітетних завдань проекту ПМГ ГЕФ, що спрямований на впровадження молодіжних ініціатив, поширення практики компостування у громадах та привернення уваги до проблеми спалювання сухої рослиності.

За участі молодих лідерів Житомирщини науковцями Поліського національного університету було розроблено інноваційну технологію виробництва біогумусу шляхом вермикомпостування органічних відходів. Особливістю технології є використання дощових черв’яків у процесі компостування, що значно пришвидшує процес та дозволяє переробляти деякі органічні відходи, які зазвичай не підходять для компостування. Отриманий компост має 12-14% гумусу і велику кількість макро і мікроелеентів, його єфективно використовують у сільському господарстві, на городі та присадибних ділянках.

Ректор Поліського національного університету Скидан О.В. зазначив, що виробництво органічних, екологічно чистих добрив із використанням доступної сировини, яка знаходиться буквально «під ногами», має ряд переваг. Зокрема, це можливість розвитку підприємницького напрямку, в громадах це можливісь підприємницької діяльності як для молоді, так і для більш масштабного виробництва, оскільки є актуальним, доступним та перспективним напрямком.

Компостування ще й єфективний метод вирішення проблеми із відходами. Щорічно, українці зіштокуються із масштабними пожежами, що призводять до погіршення стану здоров’я, негативно впливають на навколишнє природне середовище, завдають значних матеріальних збитків, а також забирають життя працівників ДСНС. Ці пожежі, зазвичай, викликані внаслідок спалення громадянами сухої рослиності, через відсутність безкоштовної альтернативи її утилізації.

Зараз, в період збирання врожаю, питання пожежної безпеки є надзвичайно гострим, тому ми пропонуємо вам почати компостувати органічні відходи, підтримавши рух «Компостування у громадах – молодь діє!»