ОБМІН ДОСВІДОМ ЯК ІНСТРУМЕНТ СПІВПРАЦІ ПРООН «ПІВДЕНЬ-ПІВДЕНЬ»

ОБМІН ДОСВІДОМ  ЯК ІНСТРУМЕНТ

СПІВПРАЦІ  ПРООН «ПІВДЕНЬ-ПІВДЕНЬ»

 

УКРАЇНСЬКА МЕРЕЖА «ЗЕЛЕНА ЖИТОМИРЩИНА» -

 РЕСПУБЛІКА БІЛОРУСЬ

 

З 9 по 12 жовтня Мережа «Зелена Житомирщина» долучилась до робочого візиту в Республіку Білорусь з обміну досвідом у рамках проекту ПМГ ПРООН/ГЕФ з питань розширення можливостей людей з особливими потребами через застосування сучасних інструментів соціальної інклюзії та жіночого лідерства на засадах збалансованого розвитку в Україні. Адже Глобальний екологічний фонд та Програма малих грантів приділяють значну увагу вирішенню глобальних екологічних проблем, виділяючи важливим аспектом діяльності соціальну інклюзію.

Соціальна інклюзія набуває важливого значення не лише в житті громад України, але й громади Республіки Білорусь як на законодавчому, так і на локальному рівнях. Представники мережі та інших громадських організацій відвідали місто Столін Республіки Білорусь на предмет без бар’єрного середовища, зокрема відділення денного перебування для людей з інвалідністю старше 18 років. В смт. Речіца був відвіданий заклад освіти «Столинський державний районний центр корекційно-розвиваючого навчання і реабілітації» для дітей з інвалідністю від 3 до 18 років.

Пізнавальним став інформаційно-навчальний Центр для людей з інвалідністю в м. Столін. Центр створений за підтримки ПМГ ГЕФ в Республіки Білорусь та місцевої влади. Результатом роботи Центру cтало створення творчої майстерні, цеху по випічці, зокрема робочих місць для людей з обмеженими можливостями, демонстраційний компонент проекту екологічного характеру, а саме опалення приміщення з використання енергії сонця. Цікавим стало дослідження  та випуск путівника для людей з обмеженими можливостями по місту Столін щодо аналізу доступності та облаштування безбар”єрного середовища та інших зручностей в адміністративних та інших приміщеннях, будівлях, майданчиках тощо.

Представники Мережі «Зелена Житомирщина» мали змогу відвідати Центр незалежного проживання для людей з інвалідністю, який знаходиться в с. Луки Столінського району, який планується зміцнити та посилити його можливості, за волонтерської, благодійної та міжнародної підтримки. Варто відмітити, що Центр поступово вже адаптований для проведення таборів як для підлітків, молоді, які потрапили в тяжку життєву ситуацію, мають особливі потреби, так і для волонтерів різних професій та сфер. Цього року на базі даного Центру проходив десятий ювілейний зліт «Театр під відкритим небом», а найвідомішим волонтером Центру є поліцейський з Прибалтики, який кожен рік планує провести свою відпустку разом з білоруськими мешканцями Центру. Повчальним та гідним прикладу став факт заснування православної каплички, як одного з приміщень Центру та можливість надання мешканцям села, зокрема людям похилого віку, відвідувати такий храм, враховуючи значну віддаленість основного храму від села Луки, а також згуртованість та взаємопідтримку всіх членів громади, зокрема місцевих бджолярів, які виготовляють кожні два роки так звану єдину воскову свічу заввишки 2 метри для релігійних свят.

Одним із важливим аспектів став той факт, що турбота про людей з обмеженими можливостями не обмежується лише стінами інтернату та шкільним віком. Білоруські колеги створили умови для дозвілля та розвитку людей з особливими потребами після 18 років за державної підтримки, прикладом чого може слугувати Відділення денного перебування для людей з особливими потребами, до якого щоденно, долаючи відстань понад 30 км з’їжджаються представники з району, для того щоб взяти участь у репетиціях, творчих майстернях, курсах кулінарії та тощо.  Не залишаються осторонь і громадські, волонтерські та благодійні, міжнародні організації, створюючи за спільної синергії та партнерства центри, літні та театральні табори, фестивалі, малі, але дійсно працюючі соціальні підприємства та майстерні.

В рамках візиту представникам Мережі «Зелена Житомирщина» та науковцями з Києва та Мелітополя були продемонстровані кращі проекти екологічного спрямування ПМГ ГЕФ в Столінському районі Республіки Білорусь, зокрема учасники відвідували Центр сільського розвитку та пілотну територію щодо створення умов для розширення обсягів збору використаної поліетиленової плівки, в рамках якого член громади має змогу здавати на вторинну переробку використану парникову плівку, а натомість отримувати кошти для придбання нової плівки для створення теплиць як елементу раціонального використання ресурсу та захисту навколишнього природного середовища.

Одним із напрямів боротьби з процесами заболочення в Столінському районі стала сільськогосподарська меліорація в рамках впровадження проекту ПМГ ГЕФ «Ягоди Столінщини», який передбачає вирощування лохини на торфових ґрунтах з кислою реакцією ґрунтового розчину, а також використання системи крапельного зрошення. Варто відмітити, що вирощування лохини широко поширено і на теренах Житомирської області. Адже в Житомирській області 25 підприємств займається вирощуванням лохини і за минулий рік було зібрано біля 750 т цієї ягоди.

Результатом плідної роботи для представників ПМГ ГЕФ Республіки Білорусь та України, громадських організацій Республіки Білорусь та України став круглий стіл за підтримки Столінської районної державної адміністрації та місцевих громадських організацій щодо обговорення ідей та подальших напрямків співпраці, а   також  можливостей та напрямків реалізації стратегічної ініціативи ПМГ ПРООН-ГЕФ в сфері соціальної інклюзії та поширення кращих практик для інших країн.