Пересувний пункт збору вторинної сировини працює на Житомирщині

Завдяки підтримці Програми малих Грантів ГЕФ та Програми розвитку ООН у серпні 2014 року в Житомирській області розпочата робота по впровадженню системи роздільного збору вторинної сировини.

Проблема екологічної безпеки твердих побутових відходів (ТПВ) важлива для кожного населеного пункту Житомирщини, майже біля кожного населеного пункту виникають несанкціоновані сміттєзвалища, що значно погіршує стан навколишнього природного середовища. У Малинському районі існує близько 4-5 тис. домогосподарств серед сільського населення, Радомишльський р-н також має близько 5 тис. домогосподарств. Кожен тиждень середня сім'я виробляє до 20 кг побутових відходів, які складаються на 40% з паперових відходів та ПЕТ пластикових пляшок.

Громадська організація «ЕКОЛОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ» за участі представників сільських громад Радомишльського та Малинського р-нів Житомирської області активно взялася за впровадження  системи роздільного збору вторинної сировини, створення централізованого пункту збору/зберігання/пакування вторинної сировини. Активісти  громади провели роботу по облаштуванню приміщення, в якому знаходиться центральний пункт збору вторинної сировини, на виділеній території підготували місце для складання відходів та відокремили місце для зберігання пластикового сміття.Також було створено та забезпечено рух мобільного пункту збору вторинної сировини - це спеціально облаштований вантажний автомобіль, який збирає використаний папір та вживані ПЕТ-пляшки у сільського населення. Потім зібрані відходи доставляються до централізованого пункту для подальшого пакування та відвантаження на спеціальні заводи чи комбінати по переробці вторинної сировини.

На сьогодні активістами громад Малинського та Радомишльського району Житомирської області разом з партнерами проекту вже повноцінно розпочата робота по попередньому збору та сортуванню вторинної сировини, для подальшого подрібнення і пресування.

На даний момент пункт збору вторинної сировини поступово збільшує обсяги та приймає до переробки таку вторинну сировину:

  • папір та картон (до 80 т. в місяць);
  • пластикові ПЕТ-пляшки (до 4 т. в місяць);
  • гума, пластикові каністри з під мастил;
  • обрізки з пластикових вікон (до 15 т. в місяць)

Результати роботи Радомишльської та Малинської громади розширюють коло зацікавлених та небайдужих представників місцевих громад, шкіл.

З метою зменшення кількості спалювання старого паперу та обсягів несанкціонованих звалищзапрошуємо усіх небайдужих громадян долучитися до збору вторинної сировини. Невеликий вклад кожної родини, школи, громади перетвориться на вагомі результати у вирішенні проблеми несанціонованих звалищ, що лише загострює світову проблематику деградації земель, зміни клімату.