Представники Мережі долучились до Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»!

Впровадження в Україні нової системи управління відходами – одна з найскладніших інтегрованих реформ. Технологічні, фінансові та інституційні механізми, якими користується Україна зараз, потребують кардинального перегляду.
Ключовими питаннями Форуму були: визначення в Україні проблем та шляхів подолання критичної ситуації у сфері поводження з відходами, впровадження природоохороних ініціатив та проектів, сприяння залученню інвестицій у сферу перероблення відходів, а також співпраця органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу щодо впровадження засад збалансованого розвитку та кращих світових практик поводження з відходами в Україні.
 
Відсутність екологічної свідомості та обізнаності у громадян, особливо молоді, є бар'єром на шляху подолання екологічних викликів та досягненення сталого розвитку. Не виключенням є болюче для України питання поводження з відходами, тому Мережею було організовано виставку кращих освітніх практик у сфері поводження з відходами.
 
В рамках круглого столу «Інформаційна політика та просвіта у сфері поводження з відходами» ми розповіли про здобутки та досвід Житомирщини щодо поводження з органічними відходами, зокрема про технологію виготовлення екологічно-якісного біогумусу шляхом вермикомпостування, запроваджений громадський молодіжний рух «Компостування у громадах – молодь діє!» як дієвий інструмент у розвитку потенціалу сільської молоді у впливі на місцеву та національну політики, впровадженні нових ідей, розвитку власної справи та розробці нових агротехнологій.

Водночас це вирішення на місцевому рівні всеукраїнської екологічної проблеми щодо утилізації органічних решток, зокрема соломи та стерні шляхом її спалювання.

Учасники Національного форуму розглянули проблемні питання та кращі практики формування та реалізації програм щодо поводження з відходами на місцевому та регіональному рівнях, у територіальних громадах, стан поводження з небезпечними відходами та відходами сільського господарства в Україні, ознайомились з сучасними розробками українських науковців щодо екологічно безпечного перероблення.

Було прийнято резолюцію, зокрема визначено, що у сфері інформаційної політики та просвіти щодо поводження з відходами в Україні, необхідно:

- Започаткувати національну інформаційно-просвітницьку кампанію з метою підвищення рівня свідомості всіх учасників системи управління з побутовими відходами щодо її переваг;

- Запровадити механізми стимулювання населення до роздільного збирання побутових відходів;

- Створити інформаційну систему управління відходами та системи обліку відходів.

Щиро дякуємо Всеукраїнській екологічній лігі за участь, отриманий практичний досвід, позитивні емоції та чудово проведений час!!