Представники Житомирщини взяли участь у Просторі сталого розвитку в м. Ірпінь

23 травня 2019 року у Ірпінському міському парку ім. В. Правика відбувся захід під назвою «Простір сталого розвитку громади».

Організаторами заходу виступили Центр безпеки і розвитку громад, Партнерська мережа «Освіта в інтересах сталого розвитку» за підтримки Ірпінської міської ради.

До урочистого відкриття були залучені представники Ірпінської міської ради, місцевої поліції, громади, неурядові організації, партнери та учасники грантової програми проекту Європейського Союзу «Підтримка реформи Національної поліції України» (Київська, Харківська, Львівська області), Представництво Європейського Союзу в Україні, Консультативна місія Європейського Союзу в Україні (КМЄС), представники міжнародних організацій, зокрема Офісу ООН з управління проектами в Україні, працівники місцевої поліції з інших областей, представники організацій громадянського суспільства організацій, науковці, педагоги, молодь, діти, ЗМІ тощо.

Дякуючи виступам партнерів, учасників та гостей, можна було поринути в атмосферу кращих практик щодо запровадження підходів взаємодії поліції та громади, запровадження якісної освіти упродовж життя з використанням принципів сталого розвитку, тобто такого способу життя, який дозволяє спільно будувати теперішнє заради майбутнього, зокрема підтримуючи та оберігаючи навколишнє природне середовище та середовища громадське, в тому числі зміцнюючи довіру між поліцією та громадою.

В рамках урочистого відкриття було проведено Ярмарку знань, де учасники могли познайомитися з принципами взаємодії поліції та громади, найкращими сталими рішеннями для громади та практиками щодо освіти для сталого розвитку, залучення молоді, розширення можливостей жінок, посилення довіри між громадою та поліцією, створення безпечного середовища в громаді тощо. Крім того, можна було взяти участь у тематичних майстер-класах, пограти у інтерактивні ігри та пробігти квест щодо Цілей сталого розвитку.

Свої здобутки на Ярмарці знань представили також представники мережі ОГС "Зелена Житомирщина".

Так, в рамках Ярмарки знань працювала виставка «Від зернини до рослини», на якій була представлена технологія вирощування нішевих культур та багаторічних трав на деградованих та радіоактивно забруднених територіях.

Всі учасники заходу мали змогу ознайомитися майже з 25 видами насіння нішевих культур та багаторічних трав, таких як розторопши плямистої, чорного кмину, амаранту, кунжуту, льону, артишоку, голонасінного гарбуза, нуту, сорго, фацелії, пайзи, конюшини, буркуну та інших видів трав; з органічним добривом – гуматом; з олією нішевих культур, різновидами меду та роздатковим матеріалом, що включає інфографіку щодо технології вирощування нішевих культур та пазли для дітей із зображенням цих рослин.

Основною метою виставки було поширювати знання щодо методів зупинення процесів деградації земель на ерозійно небезпечних територіях, в нашому випадку шляхом вирощування нішевих культур та багаторічних трав. Варто відмітити, що всі види представлених культур є медоносами і широко використовуються у бджільництві.

Завдяки своїм біологічним властивостям нішеві культури мають лікарські властивості та широко використовуватися в фармацевтичній промисловості. Учасникам заходу було представлено олію та шрот розторопши плямистої, яка має сприятливий вплив на печінку і відновлює її функції, покращує травлення, може використовуватись для профілактики гастриту; олія чорного кмину, яка є ідеальним засобом при лікуванні та запобіганні розвитку ракових пухлин; борошно, клітковина та олія амаранту, які застосовуються як біодобавка в їжу, в стоматології або в косметичній галузі та інші види олій.

Крім того, представники Житомирщини організували майтсер-класи із створення традиційних оберегів із сухоцвітів. Всі охочі мали можливість дізнатися як засушувати квіти для створення сувенірів та яке сакральне значення мають різні види  рослин, які обереги та як можна виготовити із засушених квітів.