Робота по модернізація Фельдшерсько-акушерського пункту в с. Веприн Вишевицької громади продовжується і вже проводяться фінальні роботи.

Нагадаємо, 1-го липня 2022 р. було розпочато впровадження грантового проекту «Енергоефективне село: заходи з енергозбереження в будівлі фельдшерсько-акушерського пункту», який здійснюється у співпраці з Мережею організацій громадянського суспільства «Зелена Житомирщина», Вишевицькою сільською радою та Вепринським старостинським округом.

Менше ніж за 4 місяці вже проведено колосальну роботу і вже зовсім скоро жителі та гості села зможуть користуватись послугами сучасного енергоефективного медичного закладу у селі Веприн. За цей час будівлю ФАПу було повністю модернізовано: утеплення, опалення, водопостачання та водовідвід, зміна зовнішнього та внутрішнього вигляду будівлі. Наразі, реалізовано повну заміну покрівлі, заміна підлоги, утеплено стіни та стелю, замінено старі дерев’яні вікна та двері, які були значним провідником тепло- та енерговитрат, на нові металопластикові, замінено електропроводку.

Важливим кроком у досягненні основної мети, проведенням заходів з енергозбереження у будівлі, стала модернізація системи опалення в приміщенні. Раніше в приміщенні обігрівалась лише одна кімната, опалення здійснювалось дровами, що значно шкодило довкіллю, через викиди вуглецю. Саме тому було вирішено перейти на енергоефективне та екологічне опалення і вже встановлено енергозберігаючі керамічні панелі та тепловий насос для підігріву та охолодження приміщення.

Наразі, в приміщенні ФАПу с. Веприн проводяться роботи з благоустрою.

Також задля покращення життєдіяльності та добробуту на базі ФАПу заплановане створення та функціонування Центру розвитку села, що стане платформою нових можливостей громади для молоді, сільських жінок, людей похилого віку, а також ВПО та гостей громади для запровадження практик сталого розвитку громади, соціально активних платформ, з урахуванням екологічних індикаторів та соціальних супутніх переваг.

До того ж, в громаді буде функціонувати Кімната іграшкової терапії, основна мета якої - забезпечення підтримки майбутнього України та впровадження системної допомоги в нових умовах життя країни. Розробка комплексної системи і арттерапевтичної роботи з психоемоційними станами «дитини-війни», за допомогою терапевтичного ігрового простору.

Така екологічна модернізація та поєднання засад сталого розвитку, альтернативної енергетики, соціально-психологічної підтримки громади і молоді є гарним прикладом для місцевих жителів та інших громад.