Розбудова спроможності сільських жінок у прийняті сталих рішень – протидія COVID-19!

Пандемія COVID-19 завдає відчутних ударів не лише світовій фінансово-економічній системі, але й суттєво впливає на права людини та ґендерну рівність. Адже жінки і чоловіки по-різному відчувають наслідки кризових ситуацій. Найгостріше дана проблема відчувається сільськими жінками в сільській місцевості, де спостерігається відсутність мотивації до праці, велике навантаження від повсякденної домашньої роботи, безробіття, нерозвиненість соціальної інфраструктури.

В Україні жінки складають понад 80% медичного та соціального секторів (82% медичних працівників жінки, 81% жінок-освітян, в тому числі 99% жінок-вчителів початкових вчителів), відіграючи непропорційну роль у відповіді на COVID-19. Надмірна кількість представників жінок у сфері охорони здоров’я, особливо медичних сестер, прибиральниць, більшість з яких є жінками з сільської місцевості, збільшує ризик впливу вірусу від потенційно заражених пацієнтів та ризик стагнації через догляд за ними. Збільшення неоплаченої роботи з догляду (через закриття школи та соціальних догляд за дітьми, літніми людьми,  хворими, домашня робота), призводить до того, що жінки більш, ніж у два рази виконують неоплаченої роботи, ніж чоловіки.

Радомишльська районна громадська організація «ХВИЛЯ» не залишилася осторонь своєї громади у подоланні наслідків, спричинених світовою пандемією COVID-19 та взяла участь у Конкурсі проектів Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження», спрямованому на підтримку вразливих верств населення у подоланні соціально-економічних наслідків коронавірусу. Дякуючи нашим надійним партнерам з Мережі організацій громадянського суспільства «Зелена Житомирщина» www.zelena.org.ua, https://www.facebook.com/zelenazhytomyr, а саме Поліському аграрному університету, Асоціації фермерів та приватних землевласників України в Житомирській області, кафедрі соціальної реабілітації та соціальної педагогіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Радомишльській районній державній адміністрації, Радомишльській міській раді, підтримці та співфінансуванню Програми малих грантів ПРООН-ГЕФ наша спільна ініціатива для жінок та дітей з сільської місцевості отримала підтримку на суму 100 000 грн.

В рамках реалізації цієї ініціативи №SG53811 “Розбудова спроможності сільських жінок у прийнятті сталих рішень у відповідь на COVID-19” 20 листопада 2020 року Комунальний заклад дошкільної освіти №1 «Берізка» Радомишльської міської ради Житомирської області отримав для 80 вихованців садочка та персоналу смачні набори та предмети індивудіального захисту, а саме антисептичне мило ручної роботи, захисні маски, а також екологічно чисту продукцію бджолярства, зокрема мед, прополіс, пилок, мед в сотах, який виготовили сільські жінки та фермери Житомирщини. Продукція стане корисною для підвищення імунітету та подолання наслідків захворювання в період тривалої пандемії коронавірусу СOVID-19. Така підтримка з одного боку допоможе діткам та їх батькам  підвищити  імунітет, а жінкам з сільської повірити в себе та розвивати власну справу як для своєї родини, так і з користю для громади. Набори для підтримки імунітету отримали і діти з особливими потребами з Кмитівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.

Як то кажуть практика з теорією завжди крокують поруч. Тому метою побудови довгострокової платформи протидії пандемії COVID-19 у громаді та розширення можливостей жінок до прийняття рішень, здобуття практичних навичок у розвитку власної справи був проведений семінар "Сільські жінки: разом задля здоров’я і добробуту родин і громади!". На даному заході були висвітлені важливі питання щодо розвитку зеленого підприємництва, бджільництва, визначені сучасні підходи та методи реалізації продукції бджільництва, вирощування вермибіоти контейнерним методом та інше. Сільські жінки отримали досвід ведення малої підприємницької діяльності з метою подолання негативних наслідків пандемії та бідності на селі. Дякуємо експертам з Поліського національного університету, Всеукраїнської громадської організації «Розвиток та Довкілля», «Екологічне майбутнє» за неоціненний досвід та поширенні знання.