Соціальна робота Мережі: результати нашої спільної роботи в умовах пандемії Covid-19

Протягом останіх років Мережа активно долучається до соціальної роботи, підтримуючи жінок та дітей з особливими потребами, розширюючи спроможність соціальних працівників, що вкай важливо у нелегкий для суспільста час пов'язаний з викликами пандемії Covid-19.
У 2019 році Мережа розпочала реалізацію проекту Програми малих грантів ПРООН-ГЕФ «Розширення можливостей людей з особливими потребами через застосування сучасних інструментів соціальної інклюзії та жіночого лідерства на засадах збалансованого розвитку в Україні».
В рамках проекту ми долучились до навчального візиту в Республіку Білорусь, де отримали безцінний досвід щодо кращих практик у роботі з людьми з обмеженими можливостями, створення безбар’єрного середовище, а також створення соціального підприємства із працевлаштуванням людей з обмеженими можливостями, з метою поширення цього досвіду в Україні.
Лише за 10 місяців роботи проекту за підтримки та натхнення соціально та еколого орієнтованих експертів наша команда створила 3 посібника, схвалені вченими радами вищих навчальних закладів, а саме:
- навчальний посібник «Екопсихологічні основи соціальної роботи із людьми з інвалідністю» (http://zelena.org.ua/sites/default/files/ekopsihology.pdf...)
- навчально-методичний посібник «Еколого орієнтоване соціальне підприємництво у громаді» (http://zelena.org.ua/.../ekologo_oriyentovane...)
- посібник «Інклюзивно-реабілітаційний туризм» (http://zelena.org.ua/.../files/inklyuzyvnyy_turyzm_.pdf...)
Було створено онлайн-курс «Соціальна інклюзія» (http://www.ecoacademy.org.ua/book/socialna-inklyuziya), який демонструє сучасні напрямки роботи із людьми з інвалідністю, актуальні напрями соціальної реабілітації, можливості розвитку екологічного напряму в сфері інклюзивного туризму та переваги і перспективи створення соціального підприємництва, зокрема екологічного спрямування.
А головне, за підтримки Програми малих грантів ПРООН-ГЕФ було створено потужну мережу експертів з питань соціальної інклюзії з 4 регіонів України.
На Житомирщині були виявлені перші випадки захворювання COVID-19, всеохоплююча паніка та введення карантинних заходів викликали гостру нестачу засобів особистого захисту, зокрема для представників громад Радомишльського району. Крім того, не вистачало захисних засобів для персоналу медичних закладів та пацієнтів, які потребували особливої підтримки та допомоги.
Ми не могли залишитись осторонь проблеми та за підтримки партнерів та жінок-лідерів Житомирщини, створили групи самоорганізації жінок з Вишевицької та Радомишльської громади для допомоги медичним та громадським закладам міста та району - виготовлення захисних костюмів та масок, нам вдалося виготовити та передати закладам 400 захисних костюмів та 1000 захисних масок.
Крім того, ми створили соціальне зелене підприємництво – теплицю для забезпечення продовольчої безпеки соціально незахищених жінок з Радомишльського психоневрологічного інтернату, яка зараз працює та забезпечує жінок з особливими потребами, які постійно проживають в інтернаті, зеленою, екологічно чистою продукцією власного виробництва!
Поширюючи молодіжний рух «Компостування у громадах – молодь діє!» ми не оминули заклади для дітей з особливими потребами. Так, для Кмитівської спецшколи-інтернату Житомирської обласної ради та комунального закладу "Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2" Чернігівської обласної ради було проведено акції «Цілі сталого розвитку в громадах – молодь діє!». Крім того, Кмитівська спецшкола-інтернат отримала компостний контейнер для вермикомпостування у власному закладі та використання першокласного добрива для вирощування власної зеленої продукції.
Ми щиро дякуємо за підтримку Програмі малих грантів ПРООН-ГЕФ, Міжнародному фонду Відродження, всім нашим партнерам, експертам, молодим лідерам за небайдужість та плідну роботу!