Тварини і рослини світу, яким загрожує зникнення

Екологи опублікували список зі ста видів тварин, рослин і грибів, яким найбільше загрожує зникнення. Серед них – кулик-лопатень, трипалі лінивці, єхидна Аттенборо.

Над складанням цього списку працювало понад 8 тисяч науковців з Міжнародного союзу охорони природи, пише Independent.

Як зазначає видання, науковці побоюються, що цим видам загрожує зникнення через те, що вони не мають очевидної користі для людей.

Очолює список дивний і гарний кулик-лопатень, який розмножується у Росії і мігрує до Бангладешу і М’янми. У світі зараз налічується лише 100 пар цих птахів і їхня кількість постійно зменшується.

У всьому світі є лише 500 карликових трипалих лінивців, які живуть на безлюдному острові біля Панами. Їхня чисельність теж зменшується через рибаків і ловців омарів, які також полюють на цих маленьких звірів.

"Суспільство та рухи за збереження природи більше схильні ставитись до природи згідно з тим "що природа може зробити для нас". Тоді види і місця їх проживання оцінюються згідно з тим, що вони дають людям", - каже директор Лондонського зоологічного товариства Джонатан Бейлі.

"Це зробило збереження цих видів неймовірно важким завданням для захисників природи", - додав експерт.

Співавтор дослідження Еллен Бутчер додала, що "всі перелічені види є унікальними і незамінними. Якщо негайно взятись за їхній порятунок, то їм можна дати шанс вижити. Але це вимагає від суспільства моральної і етичної позиції стосовно того, що всі види мають право на виживання".