Всеукраїнський дитячий екологічний форум «Діти за довкілля: Майбутнє обираємо ми!»

 

Громадські оргнізазації «Сталий розвиток – гармонія суспільства», «Хвиля», «Екологічна Україна», «Екоклуб Зелена Житомирщина»,  взяли участь у Всеукраїнському дитячому екологічному форумі «Діти за довкілля: Майбутнє обираємо ми!»,  який відбувся 9-10 жовтня 2013 року на базі Сарненської гімназії Рівненської області. В роботі Форуму  взяли участь більше 100 школярів, 50 вчителів та педагогів ВУЗів з більше ніж 25 навчальних закладів та 10 областей України, представники державних та місцевих органів влади, зокрема ті, які опікуються питаннями охорони довкілля: Департамент екології та природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, Сарненська районна державна адміністрація, Сарненська міська державна адміністрація.

Командою Проекту ПМГ ГЕФ «Створення Дитячого екологічного центру центру як внесок у вирішення глобальних екологічних проблем та впровадження освіти в інтересах сталого розвитку», яка працює в Радомишльському районі Житомирської області, спільно з громадськими організаціями-членами неурядової мережі ГЕФ ПМГ, було організовано два майстер-класи для учасників заходу: екологічну гру «Зелений менеджер» та майстер-клас «Лікарські рослини та обереги».

Майстер-класи «Лікарські рослини»  та «Українські обереги» познайомили школярів із лікарськими та корисними рослинами, рослинами-оберегами рідного краю, а також із рослинами, які можуть використовуватися як сухоцвіти. Учасники майстер-класу мали можливість самостійно виготовити оберіг із сухоцвітів. Крім того, школярі брали участь у дегустації різних видів фіто-чаю, а також готували фіточай власної композиції.

Екогра «Зелений менеджер» розроблена в рамках даного Проекту та вперше апробована в Сарнах. Екогра «Зелений менеджер» допомогла школярам набути управлінські навички щодо прийняття рішень для підтримки балансу між зниженням викидів СО2 і забезпеченням життєво необхідних потреб населення; дає розуміння основних причин змін клімату та шляхи їх вирішення; забезпечує досвід командної роботи;знайомить із принципами роботи міжнародних договорів та організацій. У подальшому гра буде доопрацьована та опублікована, а також розповсюджена в навчальних закладах.

Завдяки підтримці Програми малих грантів ПРООН/Га Організаторам Форуму: Дитячій громадська організація «Екологічний клуб «Паросток» та іншим громадським організаціям з Неурядової мережі ГЕФ ПМГ в Україні, школярі мали можливість взяти участь ще у великій кількості майстер-класів, зокрема з виготовлення орігамі, заняття «Від непотрібного до корисного» з виготовлення підвазонників із вторинних матеріалів, зі спортивного туризму, заняття «Знайомство з роботою метеоприладів та спостереженням за погодою», еко-пленер «Малюємо наше майбутнє», на якому діти займалися виготовленням еко-сувенірів.

Під час конференції та круглого столу «Екологічна освіта для сталого розвитку» учасники Форуму започаткували платформу для обговорення та визначення основних напрямків екологічної освіти дітей для сталого розвитку, зокрема важливості поширення національної ініціативи «Зелений клас», створенні партнерської мережі з питань освіти в інтересах сталого розвитку, громадського обговоренння проекту Концепції екологічної освіти  для сталого розвитку, підготовки та перепідготовки державних службовців, педагогів, та розробили резолюцію, яка буде направлена до міжнародних та державних інституцій.

Дізнатися більше про результати роботи Форуму ви можете  на сайті: http://sarnyparostok.com.ua/ekologichni-novini.