Як люди з обмеженими можливостями отримують супутні переваги доступу до низьковуглецевої енергетики?

10 травня 2019 року в м. Радомишль Житомирської області за участі журналістів, представників громадських організації, працівників Інтернату  відбулась фінальна презентація діяльності проекту

«Супутні переваги доступу до низьковуглецевої енергетики для людей з обмеженими можливостями в Центрі соціальної реабілітації», що впроваджується за підтримки Програми малих грантів ПРООН/ГЕФ.

Участь у заході взяло більше 100 осіб. З вступним словом до учасників презентації звернулися директор Інтернату Охотенко Світлана Володимирівна та представник ОГС «Зелена Житомирщина» Ігнатова Ольга Радіонівна.

Основною метою цього заходу було підвищення  обізнаності щодо супутніх переваг доступу до низьковуглецевої енергетики та можливостей запровадження нових технологій використання альтернативної енергетики, зокрема енергії сонця для потреб громадських будівель. Координатором проекту було презентовано результати діяльності проекту, а саме встановлення сонячних фотоелектричних модулів та супутнього обладнання для використання енергії сонця в пральному корпусі КУ “Радомишльський психоневрологічний інтернат» та встановлене світлодіодне зовнішнє освітлення, а саме  8 вуличних світильників та 4 прожектори. Використання енергії сонця дозволить зменшити використання електричної енергії, заощадити кошти на інші потреби інтернату, скоротити кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу та позитивно вплинути на попередження зміни клімату.

Вже сьогодні Радомишльський інтернат може продемонструвати приклад використання енергії сонця для забезпечення енергією приміщень пральні, зокрема за час реалізації проекту з грудня по травень вже вдалось заощадити більше кВт електроенергії – це більше 86 тис. гривень. Власне споживання електроенергії об'єкта приблизно 2500 кВт*год на місяць, а максимальна потужність електроспоживачів становить 87 кВт. Робота банно-прального блоку проводиться щодня, незалежно від дня тижня чи святкових днів, а основне споживання припадає на денний час доби.

Слід зазначити, що захід був приуроченим до Всесвітнього дня медсестри та Дня матері, які відзначаються 12 травня, в честь чого працівники інтернату разом з підопічними влаштували святковий концерт, де щиро вітали 75 медичних сестер, які працюють в установі.

Другою частиною заходу став безпосередньо огляд виконаної роботи, а саме, встановлені 36 сонячні фотоелектричні модулі та супутнє обладнання для використання енергії сонця в пральному корпусі та світлодіодне зовнішнє освітлення в кількості 8 світильників та 4 прожекторів у КУ “Радомишльський психоневрологічний інтернат».

Після огляду виконаної роботи учасники заходу привітали та вручили подарунки медсестрам, які працюють в інтернаті з Всесвітнім днем медсестер.

Результатом проведення заходу стало значне підвищення обізнаності громадян, місцевих громад щодо супутніх переваг доступу до низьковуглецевої енергетики та нових інструментів щодо взаємодії громадськості та влади для підвищення енергоефективності та заощадження енергоресурсів, а також підвищення енергоефективності закладу завдяки встановленню станції сонячної енергії. Використання енергії сонця зменшить використання електричної енергії, заощадить кошти на інші потреби інтернату, скоротить кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу та позитивно вплине на попередження зміни клімату. Встановлення станції сонячної енергії в інтернаті є потужним каталізатором підвищення обізнаності жителів міста щодо супутніх переваг доступу до низьковуглецевої енергетики, а саме економії коштів, зменшення використання електроенергії, та найголовніше - збереження довкілля.