Збиток від потепління в Арктиці може досягти $ 60 трлн, заявляють вчені

Вчені відзначають, що потенційний збиток від танення мерзлоти в Арктиці може бути гігантським, оскільки цей регіон є ключовим для кліматичної системи Землі.

Економічний збиток від викиду в атмосферу гігантських обсягів метану при таненні вічної мерзлоти в Арктиці може скласти як мінімум 60 трильйонів доларів, що можна порівняти з об'ємом всієї світової економіки в 2012 році (70 трлн доларів), при цьому загальна "вартість" кліматичних змін в Арктиці може виявитися ще вище, свідчать результати економічного моделювання, проведеного ученими з Нідерландів та Британії.
Вчені відзначають, що багато експертів розглядають цей процес як сприятливий - з відходом морського льоду і таненням мерзлоти стають більш доступні арктичні родовища нафти (13% від невідкритих світових запасів) і газу (30%), збільшиться транспортний потік по Північному морському шляху. Однак потенційний збиток від танення мерзлоти в Арктиці може бути гігантським, оскільки цей регіон є ключовим для кліматичної системи Землі.
Уайтмен і його колеги за допомогою комп'ютерної моделі PAGE09 оцінили економічні наслідки викиду в атмосферу протягом 10 років 50 гігатонн метану, запасеного у вигляді газгідратов на шельфі Східно-Сибірського моря. Метан є в десятки разів більш потужним парниковим газом, ніж вуглекислота, його вивільнення прискорює процес потепління, що вивільняє нові обсяги метану. У результаті процес кліматичних змін може стати незворотнім і некерованим.
Раніше вчені за допомогою підводних апаратів вже виявляли на шельфі арктичних морів численні джерела метану, вихідного від тане донної мерзлоти. На глибинах до 100 метрів у морі Лаптєвих були знайдені багатокілометрові поля цих "фонтанів".
"Викид метану може на 15-35 років наблизити момент, коли середня глобальна температура перевищить поріг у 2 градуси вище доіндустріального значення. У відсутність заходів з протидії кліматичним змінам, розрахунки на моделі PAGE09 показують зростання глобального збитку від зміни клімату на 60 трильйонів доларів", - каже Хоуп.
При цьому 80% від цієї шкоди припаде на частку країн, що розвиваються і найбідніших економік Африки, Азії та Південної Америки. "Метанова прибавка" збільшить кількість повеней, випадків екстремальної спеки, посух і ураганів.
"Лідери провідних країн світу, Всесвітній економічний форум і Міжнародний валютний форум повинні приділити більше уваги цій невидимій бомбі з годинниковим механізмом", - вважає Уайтмен.