Житомирщина - скарбниця для розвитку сільського зеленого туризму!!!

27 вересня - Всесвітній день туризму, що був заснований на сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої туристської організації у 1979 році з метою пропаганди туризму. Дата цього Дня обрана не випадково: 27 вересня 1970 року набув чинності Статут Всесвітньої туристської організації ( UN World Tourism Organization (UNWTO). (https://www.unwto.org/)

UNWTO визначила 2020 рік Роком туризму та розвитку сільських територій. Цей рік - це можливість розвитку потенціалу туризму для створення робочих місць та можливостей.

А головне, це підкреслює унікальну роль, яку туризм може відгравати у збереженні та поширенні природної та культурної спадщини та стримуванні міської міграції.

В Україні сільський туризм, це насамперед, інструмент ефективного розвитку сільської території.

Сільський туризм - один із різновидів господарської діяльності, у тому числі із залученням майна особистого селянського господарства, шляхом  надання послуг з тимчасового проживання, харчування, проведення відпочинку, практичний показ процесів вирощування та догляду за рослинами, тваринами та бджолами, а також з  виготовлення виробів з глини, вишивання, різьба по дереву, лозоплетіння та ін, народних обрядів, ознайомлення туристів з побутом та умовами проживання селян минулого століття, з особливостями регіону, його пам’ятками, природним ландшафтом тощо. 

Сільський туризм можна розглядати, як проведення вільного часу в сільському середовищі, якому притаманна відповідна забудова, сільський побут, етнокультурний колорит місцевості та інше.

Крім того, в Україні сільський туризм має значний соціально-економічний вплив, оскілки сприяє вирішенню проблем села, що полягає у розширенні сфери зайнятості сільського населення, не тільки у виробничій сфері, але й у сфері обслуговування та сприянні розвитку сільських територій, а також стимулюванні розвитку сфери послуг: транспорту, зв'язку, торгівлі, служби побуту, відпочинково-розважальних та інших закладів на селі.

 Житомирщина має значний потенціал для розвитку зеленого сільського туризму. Так, за підтримки ПМГ ПРООН-ГЕФ було створено сайт «Житомирщина: Зелений туризм з користю для довкілля», розроблено екомаршрути, велосипедні туристичні маршрути, водні туристичні маршрути, пішохідні туристичні маршрути,  залучено та підтримано зелені садиби тощо. Завдяки сайту кожен зможе пройти свій особливий «зелений» маршрут, відвідати як популярні місця, так і відкрити нові «перлини» незайманої природи Житомирського Полісся. Детальніше можна дізнатись на сайті: http://www.green-tour.org.ua/.

Крім того, створена брошюра «Невідома Житомирщина: зелений туризм від щирого серця»  допоможе організувати цікаву та незабутню подорож та допоможе донести до душі та думок неповторну красу Житомирщини, надасть можливість познайомитися з її природними та історичними перлинами, відкрити свій незайманий екологічний маршрут, зробити внесок у вирішення світової проблеми втрат біорізноманіття, чи то провівши свій громадський екологічний моніторинг, чи зробивши годівницю для тварини або птаха, чи просто прибрати суху гілку, залишивши рости і милувати око лісову рослину або ягоду.

Завантажити брошюру можна за посиланням: http://wcu.org.ua/wp-content/uploads/2020/09/nevidoma_zhitomirshchina.pdf