Житомирщину відвідала Керівник ПМГ ГЕФ в Європейському, Арабському та Азіатському регіоні Сулан Чен

6 липня 2019 року Житомирщину відвідала професор Сулан Чен, радник ПМГ ПРООН/ГЕФ з питань міжнародних вод та поводження з відходами, керівник програми в Європейському, Арабському та Азіатському регіоні. Під час візиту пані Сулан зустрілася із представниками громади, місцевих ОГС, місцевої влади, науковцями та ознайомилася з результатами реалізації проектів, які впроваджувались на території регіону за підтримки ПМГ ГЕФ в Україні.

Так, науковці Житомирського агроекологічного університету представили технологію вирощування нішевих культур та багаторічних трав на деградованих та радіоактивно забруднених територіях. Завдяки своїм біологічним властивостям нішеві культури мають лікарські властивості та широко використовуватися в фармацевтичній промисловості.

Представники Малинської та Радомишльської громад розповіли про проекти ПМГ ПРООН/ГЕФ щодо підвищення енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії. Зокрема, в зазначених громадах було реалізовані проекти щодо модернізації вуличного освітлення, встановлення сонячних колекторів та фотоелектричних модулів у громадських будівлях.

Також професору Сулан Чен було презентовано результати проекту «Сонячна енергія на службі зеленої садиби», в рамках якого було розроблено та поширено 12 сонячних сушарок, за допомогою яких можна сушити фрукти, ягоди, овочі, гриби та трави без використання традиційних джерел енергії. Дані сушарки можуть бути використані у зелених садибах для отримання додаткового прибутку за рахунок реалізації сушеної продукції. Одним із компонентів зазначеного Проекту було просування зеленого туризму на Житомирщині.

Крім того, представники Вепринської громади організували майстер-класи із створення традиційних оберегів із сухоцвітів. Пані Сулан дізналася як засушувати квіти для створення сувенірів та яке сакральне значення мають різні види рослин, які обереги та як можна виготовити із засушених квітів, а також самостійно виготовила на згадку оберіг із сухоцвітів.

На завершення для іноземної гості на березі річки Тетерів представники Лутівської та Радомишльської громади представили традиційне дійство із народними обрядами та піснями в честь свята Івана-Купала.