Зміни клімату відбуваються в нас на очах

Коли у вересні кількість льоду в Арктиці скоротилася до рекордного рівня, вчені, що займаються цією проблемою, були вражені цими масштабами. Це надзвичайне явище, зважаючи на те, що метеорологічні умови на Північному полюсі у 2012 році нічим особливим не вирізнялися.

Вчені дійшли висновку, що причиною цього могли бути зміни температури атмосфери, які не сприяли збільшенню кількості льоду взимку й забезпечували танення криги у літній період.

«За даними Всесвітньої метеорологічної організації, це було лише одне з десятків масштабних природних явищ 2012 року, яке переконало багатьох людей у тому, що незвичайне стає нормальним», — відзначає The Guardian.

За офіційними даними Всесвітньої метеорологічної організації, перші 10 місяців 2012 року опинилися на дев’ятому місці серед найспекотніших за весь час температурних періодів, зафіксованих спостереженнями від середини XIX століття.

Спекотні роки, засухи, урагани та повені завдали значних руйнувань уразливим країнам. «Тривожні ознаки можна побачити скрізь. Третина людства живе під загрозою повеней, деградація ґрунтів впливає на 1,5 мільярдів людей. Льодові шапки тануть, рівень води у Світовому океані зростає. Незвичне стає нормою», — каже генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

На думку колишнього віце-президента США Альберта Гора, «кожного вечора, коли дивишся новини, ти ніби потрапляєш на прогулянку до Книги Одкровення.»

«Зміни клімату відбуваються у нас на очах і триватимуть надалі через концентрацію парникових газів в атмосфері», — повідомляє голова Всесвітньої метеорологічної організації, Мішель Жаро.

Але скептики кажуть у відповідь, що це істерика підживлює страхи перед вигаданими змінами клімату через техногенний вплив. І все-таки рекордна посуха охопила в цьому році низку регіонів США, Росії, Китаю, Бразилії та Австралії, а Західна Африка й Пакистан потерпали від повеней.